Pytanie nadesłane do redakcji
Z własnej obserwacji zauważyłem, że gdy każdego dnia zjadam jedno awokado, tym samym łagodzi się mój trądzik, a także ustępuje łupież. Czym można to wytłumaczyć?
Odpowiedź
Awokado, smaczliwka – to rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Awokado stosowane jest głównie w sztuce kulinarnej.
Jeśli chodzi o rolę diety, czy też konkretnych produktów żywnościowych w powstawaniu czy zaostrzaniu zmian trądzikowych, to zwraca się przede wszystkim uwagę na niekorzystny wpływ zachodniego modelu żywienia. Ten sposób żywienia charakteryzuje się spożyciem nadmiernych ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans .
Zobacz wideo: Jakie jest znaczenie indeksu glikemicznego spożywanych potraw przy leczeniu trądziku?
Pojedyncze prace wskazują także na niekorzystny wpływ mleka i produktów mlecznych (zwłaszcza produktów odtłuszczonych) na stan skóry. Kolejnym niekorzystnym czynnikiem jest nadmiar soli w diecie. Badania wskazują, że osoby z trądzikiem spożywają jej istotnie więcej niż osoby niemające tego problemu.
Więcej na temat wpływu diety na trądzik przeczytasz w artykule Dieta a trądzik
Zobacz wideo: Sól i ostre przyprawy - czy zaostrzają zmiany trądzikowe?
Wracając do pytania, niestety w dostępnym piśmiennictwie nie spotkałam się z wpływem spożycia awokado na cerę u chorych z trądzikiem. Ze względu na obecność w nim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz takich składników, jak: białko, karotenoidy, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, biotyna, niacyna), witaminy C i K, wydaje się dobrym uzupełnieniem codziennej diety w ważne składniki pokarmowe.
Z drugiej strony, być może obserwowane przez Pana złagodzenie zmian trądzikowych wynika z faktu, że całościowo zaczął Pan bardziej dbać o sposób żywienia i poza regularnym spożyciem awokado, pojawiły się także inne czynniki żywieniowe, które mogą tłumaczyć poprawę stanu skóry (m.in. dieta komponowana z produktów o niskim indeksie glikemicznym, obfituje w warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i ryby oraz nasiona roślin strączkowych).
Piśmiennictwo
- Cordain L., Lindeberg S., Hurtado M. i wsp.: Acne vulgaris: a disease of Western civilization. Arch. Dermatol. 2002; 138 (12): 1584–1590
- El Darouti M.A., Zeid O.A., Abdel Halim D.M. i wsp.: Salty and spicy food; are they involved in the pathogenesis of acne vulgaris? A case controlled study. J. Cosmet. Dermatol. 2016; 15(2): 145–149. doi:10.1111/jocd.12200.
- Kwon H.H., Yoon J.Y., Hong J.S. i wsp.: Clinical and Histological Effect of a Low Glycaemic Load Diet in Treatment of Acne Vulgaris in Korean Patients: A Randomized, Controlled Trial. Acta Derm. Venereol. 2012; 92: 241–246
- Pappas A.: The relationship of diet and acne. Dermatoendocrinol. 2009; 1 (5): 262–267
- Smith R.N., Braue A., Varigos G.A. i wsp.: The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides. J. Dermatol. Sci. 2008; 50: 41–52
- Smith R.N., Mann N.J., Braue A. i wsp.: A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 2007; 86: 107–115
- Szepietowski J., Kapińska-Mrowiecka M., Kaszuba A. i wsp.: Trądzik zwyczajny: patogeneza i leczenie. Konsensus Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Przegl. Dermatol. 2012; 99: 649–673